Schoenmaat bepalen

Ben je een liefhebber van schoenen, maar heb je bij ieder merk een andere schoenmaat? Of wil je graag schoenen bestellen voor je kinderen, maar groeien hun voeten zo snel dat je niet meer weet welke maat ze hebben? De schoenmaat bepalen biedt dan uitkomst. Het bepalen van de juiste maat is een fluitje van een cent. In slechts een kleine handeling weet je de juiste maat en kan je een paar schoenen in de goede maat bestellen. Maar hoe kan je op een snelle, eenvoudige manier je schoenmaat meten? Bekijk dan de tabellen hieronder!

Schoenmaten bepalen dames:

Dames schoenmaten bepalen

 1. Kies de maat hierboven in de tabel
 2. Bekijk de maattabel bij de schoenen
 3. Eenvoudig de schoenmaat omrekenen op Omoda.nl
 • De maattabel bevat de EU, UK en US maten
 • Omrekenen van schoenmaten voor dames

Heren schoenmaten bepalen:

Heren schoenmaten bepalen

 1. Bekijk de maattabel hierboven voor alle schoenmaten
 2. Vergelijk de maatvoering met de schoenen die je wilt kopen
 3. Het omrekenen van EU, UK of US binnen één stap gedaan
 • De herenmaten voor schoenen handig bij elkaar
 • Europese, Engelse en Amerikaanse schoenmaten omrekenen

 

Bepaal de juiste schoenmaat

Het is een handig en simpel trucje om de schoenmaat te bepalen van jezelf, je kinderen, partner of wie dan ook. Het enige wat je nodig hebt is een vel papier, potlood en een meetlint. Volg de onderstaande stappen voor het bepalen van de juiste schoenmaat bij de voetlengte in centimeters.

Stappenplan

 • Ga met blote voeten of sokken aan op een vel papier staan
 • Zorg dat je recht staat en de voeten recht op het papier staan
 • Laat iemand een omtrek van de voeten maken met het potlood
 • Meet vervolgens de afstand tussen hiel en grote teen, het langste gedeelte
 • Koppel deze lengte aan de maat die je hieronder in de maattabel ziet

Mocht je niet zeker zijn van je zaak kan je altijd een schoenwinkel binnenstappen. Zij kunnen jou helpen met het berekenen van jouw werkelijke maat met meetapparatuur.

Vooral bij kinderen, peuters en baby’s is het erg belangrijk met regelmaat de schoenmaat te bepalen. Heeft de voet nog voldoende ruimte, minimaal 6 millimeter tussen grote teen en neus van de schoen, en loopt je kindje nog comfortabel? Kinderen, vooral peuters en baby’s geven lastiger aan dat de schoen te krap zit, let hier dus goed op.

Voorkom blessures met de juiste schoenmaat

Hetzelfde geldt eigenlijk voor volwassenen. Te krappe of te grote schoenen geven slechte steun en zorgen voor een verkeerde houding. Wanneer je niet zeker bent van je maat, meet deze op volgens bovenstaande methode of laat een medewerker uit een schoenenzaak het bepalen.

Bekijk hieronder de tabel voor dames, heren en kinderen. Je kunt de onderstaande tabel gebruiken tijdens het bepalen van de juiste maat, of voor het omrekenen van schoenmaten.

Dames maattabel:

Schoenmaat bepalen dames tabel

Heren maattabel:

Schoenmaat bepalen heren tabel